Veel mensen kampen met rugproblemen. Ze denken vaak dat dit door het bed komt. Dit is echter vrijwel nooit het geval. Bij de meeste mensen ligt de oorzaak van hun rugproblemen ergens anders. Ze hebben bijvoorbeeld last van hun rug door een zittend beroep of juist door een beroep waarbij ze te veel of verkeerd tillen. Een slecht ondersteunend bed is vrijwel nooit de oorzaak van rugklachten, maar kan de rugklachten wel verergeren. Een goed ondersteunend bed kan rugklachten dus verlichten. Is slapen op een boxspring ook goed voor je rug? In deze blog vertellen we er meer over.

 

Is een boxspring beter dan een lattenbodem bij rugklachten?

Dat is eigenlijk een vraag die moeilijk te beantwoorden is. Een boxspring kan veel meer ondersteuning bieden dan een bed met een lattenbodem, maar als u op deze bodem een zeer goed matras legt, kan dat natuurlijk ook voldoende ondersteuning bieden. Over het algemeen worden nieuwe boxsprings steeds verder ontwikkeld en zijn er goede topmatrassen verkrijgbaar, speciaal voor mensen met rugklachten.

Welke boxspring is het best bij rugklachten?

Wanneer u rugklachten hebt, is het echter wel belangrijk dat u veel aandacht besteedt aan het uitzoeken van een goede boxspring. Er kan namelijk veel kwaliteitsverschil zitten in boxsprings. Doordat ze zo populair zijn, wagen steeds meer fabrikanten zich aan het produceren van een boxspring. Dat zorgt ervoor dat er veel verschil in kwaliteit ontstaat. Er zijn in principe vier soorten boxsprings te onderscheiden:

  • Boxsprings met een houten plank: deze soorten worden veel verkocht en zijn ook relatief goedkoop. De basis is hier een gestoffeerde houten plank en biedt weinig comfort. Deze soorten worden vaak aangeboden door budgetketens. Wanneer u rugklachten hebt, is dit soort boxsprings zeker niet geschikt. Het biedt namelijk geen comfort, geen ondersteuning of correcties de lichaamshouding en is niet persoonlijk instelbaar.
  • Boxsprings met binnenvering of pocketvering: dit is de meest verkochte soort boxspring in Nederland. Hierbij is de basis ook een houten plank of een spiraalbodem met daarop pocketvering. Ook dit soort boxspring is eigenlijk niet geschikt voor mensen met rugklachten. Er ontstaat bij dit type namelijk al snel een hangmat-effect, wat rugklachten zeker niet vermindert.
  • Boxsprings met lattenvering: dit is een van de betere types. De latten veren onafhankelijk van elkaar waardoor het hangmat-effect voorkomen wordt en elk deel van het lichaam de gewenste ondersteuning krijgt. Correcties ten behoeve van de lichaamshouding moeten wel vanuit het matras komen.
  • Boxsprings met persoonlijke instelling: deze boxsprings zijn volledig samengesteld op uw lichaam. Ze corrigeren uw lichaamshouding optimaal en liggen heerlijk. Bij De Been kunt u geheel uw eigen boxspring samenstellen.