Veel mensen hebben tegenwoordig een boxspring. Logisch, want het slaapt heerlijk en het biedt je lichaam optimale ondersteuning. Toch kan het lastig zijn om je boxspring te reinigen. Want hoe moet dat eigenlijk? Kunt je de boel gewoon wassen en mag er water of zeep aan te pas komen? Wij helpen je graag verder, zodat je niet alleen comfortabel maar ook hygiënisch kunt blijven slapen.

 

Boxspring schoon houden

Bij een bed gaat het vaak niet om het reinigen van grote vlekken. Toch is het belangrijk dat het bed regelmatig gereinigd wordt. Elke nacht verliezen we namelijk vocht en dat vocht gaat in het matras zitten. Terwijl je in het bed ligt, wordt het er natuurlijk ook lekker warm. En laten warmte en vochtigheid nu net de meest ideale omgeving voor bacteriën en schimmels zijn. Dit zie je misschien niet, maar het zit er wel degelijk. Daarom is het belangrijk om altijd bezig te zijn met het schoonhouden van je boxspring. Dit kun je doen door:

  • een matrashoes te gebruiken. Hiermee kun je het oppervlak van jouw matras beschermen. Kies dan meteen voor een wasbare matrashoes, zodat je deze makkelijk van je matras af kunt halen en kunt wassen. Heb je last van een huisstofmijtallergie? Dan kun je ook kiezen voor een cover die daar speciaal voor gemaakt is.
  • je beddengoed openleggen. Je verliest dus heel wat vocht in de nacht en door je dekbed open te leggen, kan dit goed luchten en drogen. Leg het dekbed dubbelgevouwen op het voeteneind en laat het zo liggen tot je weer naar bed gaat!
  • Als je dan toch bezig bent met het openleggen van je beddengoed, kun je ook meteen je gordijnen of rolluik open doen. Huisstofmijt houdt namelijk niet van daglicht!

Was je beddengoed zeker één keer per week

Je beddengoed beslaat natuurlijk een groot deel van je boxspring. En als dat vies is, wordt je boxspring dat automatisch ook. Was je beddengoed daarom zeker één keer per week en minimaal op 60 graden. Op deze temperatuur gaan schimmels en huisstofmijt namelijk dood. Denk daarbij niet alleen aan je matrashoes en dekbedovertrek, maar ook je hoofdkussenhoezen mogen daarbij! Je hoofd verliest terwijl je slaapt namelijk veel huidschilfers, wat als voeding dient voor de huisstofmijt.

Was ook de tijk en je gordijnen

Het wassen van je beddengoed is natuurlijk logisch, maar het is ook belangrijk om eens per half jaar de tijk te wassen. Let daarbij goed op wat voor tijk je hebt. Sommige tijken hebben namelijk echt chemische reiniging nodig, waar andere tijken ook makkelijk in de wasmachine kunnen. Daarnaast trekken gordijnen ook stof aan. Zeker wanneer deze dicht in de buurt van je boxspring hangen, is het belangrijk om deze ook eens per half jaar te wassen.

Stofzuigen en dweilen

Wanneer de matrashoes de was in gaat, is dat het uitgelezen moment om ook even je matras je stofzuigen. Dat klinkt misschien gek, maar op deze manier kunnen huidschilfers, stof en huisstofmijt makkelijk verwijderd worden. Doe dit wel met een hulpstuk voor bekleding. Stofzuig en dweil daarnaast ook regelmatig onder het bed, zeker wanneer je een gestoffeerde boxspring hebt.

Een echte vlek in de boxspring: wat nu?

Je weet inmiddels wat je kunt doen om je boxspring schoon te houden. Maar wat als je een vlek ontdekt en je de boxspring dus echt moet reinigen? Wanneer je op je matras morst, moet je meteen actie ondernemen. Je kunt je boxspring reinigen met behulp van speciale bekleding-shampoo. Heb je dat even niet in huis, dan kun je ook kiezen voor een mild afwasmiddel wat je verdunt met water. Gebruik hiervoor een schone spons en laat het goed drogen.