Wanneer je een nieuwe boxspring wilt gaan kopen, is het van belang om je hier goed in te verdiepen. Het gaat natuurlijk wel om je nachtrust, en het is belangrijk dat je goed slaapt. En dat begint bij een goed bed. Maar welke soorten boxsprings zijn er eigenlijk? Wat zijn de mogelijkheden? In deze blog vertellen we je er vanalles over.

 

Verschillende soorten boxsprings

Er zijn natuurlijk heel veel verschillende soorten boxsprings, maar er zijn drie soorten die het meest verkocht worden. De eerste is natuurlijk de vlakke boxspring. Dit is in principe de standaard variant. Een vlakke boxspring bestaat uit een frame en een bodem met een matras. Boxsprings bestaan altijd uit verschillende lagen waardoor een optimale vering ontstaat. Ook ontstaat hierdoor een goede ventilerende werking. Wanneer je niet per se televisie wilt kijken vanuit bed, is een vlakke boxspring een prima keuze.

Je kunt ook kiezen voor een elektrische boxspring. Dit is in principe een standaard boxspring die aangevuld is met een aantal elementen. Zo zijn de meeste elektrische boxsprings op verschillende vlakken in hoogte verstelbaar en is het bijvoorbeeld mogelijk om het hoofddeel omhoog te zetten, zodat je makkelijker vanuit bed kunt lezen of televisie kunt kijken. Een elektrische boxspring kan bij fysieke klachten ook verlichting bieden.

Daarnaast zijn er ook Scandinavische boxsprings. Deze verschillen niet veel met de standaard boxspring, maar hierbij is er naast om het onderstel ook om de matras een stoflaag heel gemonteerd. Op deze manier is de matras beter beschermd en ziet de boxspring er ook luxueuzer uit. Een echte Scandinavische boxspring is daarnaast ook gemaakt van natuurlijke materialen wat zorgt voor een verhoogd slaapcomfort.

Soorten veren in een boxspring

Boxsprings komen in heel veel verschillende soorten vering. De ondersteuning van de vering van een boxspring is over het algemeen een stuk beter dan die van een lattenbodem of spiraal. De vering van een boxspring is over de hele breedte gelijk, waardoor de matras de druk goed kwijt kan. Het is belangrijk om goed op te letten wanneer je een boxspring gaat kopen, want er zijn ook “nep” boxsprings. Deze zien eruit als een boxspring omdat ze geheel gestoffeerd zijn, maar het zijn gewoon lattenbodems met matras met een gestoffeerd frame er omheen en bieden lang niet de ondersteuning die een echte boxspring biedt.

Veel boxsprings hebben Bonellvering. De eerste boxsprings hadden zelfs allemaal Bonell veren. Alle veren zijn aan elkaar gekoppeld en kunnen “wiegend” aanvoelen. Het ventileert goed en is relatief voordelig. Daarnaast zijn er ook veel boxsprings met pocketvering. Vind je dat wiegende effect niet zo prettig, dan kun je beter voor een boxspring met pocketvering kiezen, want daarbij heb je daar geen last van. Hierdoor kun je een stuk makkelijker draaien in bed. Een boxspring met pocketvering is bij uitstek geschikt voor mensen van hogere leeftijd, die last hebben van reuma, fibromyalgie of overgewicht.

Soorten toppers voor je boxspring

Naast dat er verschillende soorten vering zijn, zijn er ook verschillende soorten toppers. Meestal wordt er bovenop de matras namelijk nog een topmatras gelegd. Deze zijn meestal van een bepaald soort schuim. De meest voorkomende soorten toppers voor een boxspring zijn:

  • Polyether. Dit is een synthetisch schuim en is zeer betaalbaar, maar heeft ook wel wat nadelen. Zo is de rekbaarheid en het ventilatievermogen matig en gaan deze toppers niet lang mee.
  • Koudschuim. Dit heeft een open celstructuur waardoor het een stuk beter ventileert dan polyether. Het is het best ventilerende schuim wat er is dus wanneer je ‘s nachts veel transpireert is dit een goede keuze.
  • Traagschuim. Dit schuim reageert op het gewicht en de warmte van je lichaam. Het neemt geheel de vorm van je lichaam aan waardoor je geheel ondersteund wordt. Traagschuim ventileert wat minder goed en is dus juist een prima keuze voor mensen die het ‘s nachts snel koud hebben.
  • Latex of rubber. Dit is erg soepel, waardoor het het lichaam optimaal ondersteunt. Het wordt vaak gebruikt als topper voor op pocketvering matrassen.  

Wat voor boxspring moet ik kiezen?

Wat voor boxspring je moet kiezen hangt natuurlijk volledig af van je voorkeuren. Wanneer je van een stevig matras houdt, kies je eerder voor pocketvering en wanneer je het ‘s nachts snel warm hebt, kun je het beste kiezen voor een topper van koudschuim. Op deze manier kun je aan de hand van de eigenschappen kiezen wat voor boxspring voor jou het beste is. En anders ben je ook van harte welkom in onze showroom om de verschillende soorten eens uit te proberen.