Veel mensen hebben alles over voor een goede nachtrust. Natuurlijk zijn er een aantal zaken belangrijk voor een goede nachtrust, zoals het goed ventileren van de slaapkamer, het kiezen van een goede matras en de juiste voedingsmiddelen vlak voor het slapen gaan. Maar een dekmatras kan ook wonderen doen voor je nachtrust! Alleen wat is een dekmatras eigenlijk precies? En hoe kies je het juiste dekmatras? Dat vertellen we je in deze blog.

 

Wat is een dekmatras?

Een dekmatras is een dunne matras die bovenop een normale matras wordt gelegd. Hierdoor geniet je van een hoger ligcomfort. Heb je bijvoorbeeld een hard matras? Dan kan een dekmatras je dat zachte comfort bieden waar je naar op zoek bent. Ook bij klachten aan schouders, nek en heupen kan een dekmatras uitkomst bieden. De drukpunten van je lichaam worden hierdoor namelijk gedempt. Bovendien is een dekmatras een goede bescherming voor je matras, deze gaat namelijk langer mee wanneer je gebruikmaakt van een dekmatras. Dit komt doordat je matras beter is beschermd tegen vocht, vuil en slijtage.

Wat voor soort dekmatras?

Bij het kiezen van een dekmatras dien je op een aantal belangrijke punten te letten. Zo haal jij het beste uit je nachtrust!

Materiaal topmatras

Een van de dingen waar je op moet letten bij het aanschaffen van een topmatras is het materiaal. Zo heb je bijvoorbeeld topmatrassen van polyetherschuim, koudschuim, wol, latex of traagschuim. Latex biedt uitstekende ventilatie, terwijl polyetherschuim op dat gebied minder goed werkt. Het nadeel van wol is dat dit materiaal minder goed meeveert, maar het is wel lekker koel in de zomer en warm in de winter. Met traagschuim en koudschuim geniet je van een hoog ligcomfort en een lange levensduur.

Hoe dik moet het topmatras zijn?

Ook is het belangrijk om te letten op de dikte van de topmatras. Voor een topmatras van traagschuim geldt dat hoe dikker de topmatras is, hoe meer comfort. Een dikte van 22 cm of meer biedt bijvoorbeeld meer comfort en gaat ook nog eens langer mee. Bij een topmatras van enkele centimeters zul je nauwelijks effect van het traagschuim voelen.

Wat zijn goede topmatrassen?

De ene topmatras is beter dan de andere. Zo is een topmatras van polyetherschuim beperkt in ventilatie, comfort en levensduur. Een topmatras van traagschuim is daarentegen wel een hele goede matrastopper. Deze topmatrassen hebben een perfecte ventilatie en levensduur. Ook geniet je van een hoog ligcomfort. Dit materiaal past zich namelijk aan je lichaam aan. Zo wordt je lichaam op de juiste manier ondersteund en hou je een natuurlijke houding.

Over het algemeen is het belangrijk om je doel voor ogen te houden. Zoek je een topmatras voor zachter comfort, of juist om schouder- en nekklachten op te lossen? Voor elk doel is er een passende topmatras!