We besteden met zijn allen heel veel tijd aan de indeling en decoratie van onze woonkamers. Dat vinden we erg belangrijk. Maar waar we niet vaak bij stilstaan, is de indeling van onze slaapkamer. Hier brengen we toch een derde van ons leven door. Daarnaast is een goede nachtrust zeer belangrijk. Slapen we goed, dan functioneren we goed en voelen we ons beter. Een goede indeling van je slaapkamer kan dan ook zeker bijdragen aan een goede nachtrust. We vertellen je er graag meer over!

 

Een goede indeling van je slaapkamer voor een goede nachtrust

Je denkt er misschien niet vaak over na, maar de indeling en inrichting van je slaapkamer beïnvloeden wel degelijk je nachtrust. Natuurlijk moet je een goed bed hebben, maar het is ook wetenschappelijk bewezen dat als je slaapkamer mooi is ingericht, je beter kunt slapen. Dat komt doordat een mooi ingerichte en opgeruimde slaapkamer zorgt voor ontspanning. Als je eenmaal zo’n goed bed hebt, plaats het dan in het midden van de kamer en zorg ervoor dat deze niet te dicht bij een raam of verwarming staat. De meest ideale situatie is als jij en je partner aan beide kanten het bed in kunnen stappen. Zo heb je ook geen last van elkaar als er iemand ‘s nachts uit moet en kun je doorslapen. Heb je hierdoor geen plaats meer voor een kast of iets anders in je slaapkamer? Accepteer dit dan en zet de kast in een andere kamer. Een goede plaatsing van je bed is namelijk het allerbelangrijkste in de slaapkamer! Daarnaast is het ook belangrijk dat je donkere kleuren gebruikt in je slaapkamer. Er mag ook zeker niet te veel licht in je slaapkamer zijn, dit beïnvloedt namelijk je slaapritme. Het lichaam wordt vanzelf slaperig als het donker is. Zet tot slot altijd je raam op kiepstand; goede ventilatie draagt namelijk bij aan een goede nachtrust!

Indeling voor een kleine of smalle slaapkamer

Ook als je een kleine slaapkamer hebt is het belangrijk dat je je bed in het midden van de kamer zet. Kies voor een wat hoger bed, want dan kun je nog heel wat spullen onder je bed kwijt! Het grootste probleem bij een kleine of smalle slaapkamer is natuurlijk de oppervlakte. Als je de oppervlakte niet hebt, ga je toch de hoogte in! Gebruik je muren dan ook goed door bijvoorbeeld wandplanken op te hangen en hier wat spullen op te zetten. Het is praktisch en ook nog eens stilistisch verantwoord! Werk daarnaast met neutrale kleuren en ga niet te veel aan de slag met drukke printjes; dit zorgt er in de meeste gevallen voor dat je kamer kleiner lijkt.

Indeling voor een grote slaapkamer

Als je een grote slaapkamer hebt, kun je alle kanten op. Je hebt alle mogelijkheden! Dat klinkt als heel veel luxe, maar het kan ook een probleem zijn. Want hoe maak je het nu een beetje gezellig en knus op je grote slaapkamer? Is het bijvoorbeeld één grote ruimte, dan kun je toch proberen om er twee delen van te maken. Zet er bijvoorbeeld een bank of stoelen in en zorg er op deze manier voor dat je slaapkamer opgedeeld wordt in twee delen. Creëer rust en eenheid in de kamer door een rode draad door kleuren en patronen aan te houden en probeer niet elk hoekje vol te zetten met spullen en meubels; laat juist ruimte over voor… de ruimte!