Er is veel te zeggen over waar je op moet letten als je een matras gaat kopen. Voor iedereen is weer iets anders fijn. Welk matras is nu echt goed voor jou, en welk matras moet je dan kiezen? Het is belangrijk dat je een juiste keuze maakt, want je brengt er toch een heel groot deel van je tijd op door, namelijk een derde van je leven! We geven je graag wat tips voor het vinden van het juiste matras, zodat jij de juiste keuze kunt maken. Mocht het toch niet lukken, dan staan we natuurlijk altijd voor je klaar om je het juiste advies te geven!

 

Welk matras past bij mij?

Er zijn heel veel verschillende soorten matrassen. Er zijn tegenwoordig niet veel matrassen meer die maar één soort vulling hebben, omdat de combinatie tussen verschillende vullingen vaak de beste ondersteuning biedt en het lekkerste ligt. Iedereen is natuurlijk anders, en zo vindt ook iedereen weer een ander matras lekker. Maar hoe kom je erachter wat voor matras jij nodig hebt? We beschrijven de meest voorkomende matrassen en de daarbij behorende eigenschappen. Zo kun je zelf een keuze maken welk matras het meest voor jou geschikt is.

  • Pocketvering matrassen: dit zijn matrassen met metalen springveren die verpakt zijn in een textielen zakje. Hierdoor kan elke pocketveer afzonderlijk van elkaar bewegen. Vaak ligt op deze zakjes een laag schuim, zodat je lekker zacht ligt. Het zijn vaak stevige matrassen en daardoor ook geschikt voor wat zwaardere mensen en mensen die snel transpireren of het vaak warm hebben in bed; een pocketvering matras blijft namelijk lekker koel.
  • Koudschuim matrassen: koudschuim heeft een open celstructuur waardoor het erg veerkrachtig is. Er wordt vaak gedacht dat deze matrassen ook echt koud zijn, maar dat is niet het geval. “Koud” in de naam van het matras zegt namelijk iets over de manier waarop het gemaakt wordt. Er zit veel verschil in de kwaliteit van koudschuim matrassen, het is dan ook belangrijk dat je daar goed op let. Koudschuim matrassen bieden zeer veel comfort en nemen goed vocht op. Ook krijgen ze geen kuilvorming en gaan ze erg lang mee.
  • Traagschuim matrassen: deze matrassen zijn erg populair. Traagschuim wordt ook wel memory foam genoemd en het reageert op lichaamswarmte en past zich daarop aan. Hierdoor voel je geen drukpunten, wat voor mensen die veel in bed moeten liggen heel prettig is. Ook hierin zit veel verschil op het gebied van kwaliteit. Let daarom, als je graag een traagschuim matras wil, goed op de score voor ventilatie en lichaamsondersteuning en koop nooit een matras dat volledig uit traagschuim bestaat.

Natuurlijk zijn er nog veel meer verschillende soorten matrassen en diverse combinaties, maar bovenstaande matrassoorten zijn veruit het populairst. Je kunt natuurlijk ook nog kiezen voor een matras met bonellvering of voor een waterbed; de mogelijkheden zijn eindeloos.

Welk matras is het best bij rugklachten?

Heb je vaak last van een pijnlijke rug, of heb je misschien wel chronische rugklachten? Dan is het helemaal belangrijk om zorgvuldig je nieuwe matras uit te kiezen. Hoewel een matras niet direct een oorzaak kan zijn van rugklachten, kan een slecht matras de pijnklachten wel beïnvloeden. Heb je rugklachten, kies dan voor een matras met meerdere comfortzones, zoals een pocketvering matras. Zo krijgt je lichaam namelijk op alle plekken de juiste ondersteuning. Kies dus niet voor een matras met maar één zone, zoals een traagschuim matras. Dit is niet bevorderlijk als je rugklachten hebt.

Kom langs en probeer het zelf!

De beste manier om het juiste matras te kiezen, is natuurlijk door het zelf uit te proberen. Kom gerust eens langs bij De Been in Etten-Leur en probeer onze matrassen uit! Zo merk je zelf welke het beste voor je is. Daarbij adviseren we je graag. Tot snel!