Een goed matras is natuurlijk essentieel voor een goede nachtrust. Dat is echter niet het enige wat belangrijk is. Natuurlijk zorgt ook een hoofdkussen voor goede ondersteuning en optimaal comfort, wat bijdraagt aan een goede nachtrust. Iets wat ook zeker het comfortgehalte van je bed bevordert, is het juiste dekbed. Heerlijk slapen doe je namelijk onder een goed, zacht en comfortabel dekbed! Maar wat zijn nu goede dekbedden? En welk dekbed is het meest geschikt voor jou? We vertellen je er graag alles over.


Welke soorten dekbedden zijn er?

Dekbedden zijn er in allerlei soorten en maten. Het verschil zit hem dan voornamelijk in de vulling. De meeste dekbedden hebben een vulling van veren, dons, polyester of wol. We zetten alle verschillende soorten dekbedden voor je op een rijtje.

Donzen dekbedden

Heel veel mensen hebben een donzen dekbed. Dat is ook zeker niet voor niet; dons is lekker zacht en houdt de warmte goed vast. Voor veel mensen is het dan ook de meest ideale dekbedvulling. Toch zit er ook nog veel verschil in donzen dekbedden. Zo zijn er dekbedden met veertjes in plaats van dons, wat veel minder warmte vasthoudt. Daarnaast zijn ze zwaarder en maken ze meer geluid. De veertjes hebben natuurlijk harde steeltjes en deze kunnen door het tijk heenkomen. Het is daarom slim om voor een echt donzen dekbed te gaan in plaats van voor een dekbed met donsveertjes.

De vulling van donzen dekbedden

Ook zit er nog een verschil tussen ganzendons of eendendons. Ganzendons is pluiziger en daardoor zachter. Ze zijn dan ook beter en duurder dan eendendons. Wil je een kwalitatief hoogwaardig dekbed aanschaffen, kies dan dus voor een dekbed dat gevuld is met ganzendons, zonder veertjes. Er zitten verschillende regels aan de benamingen van donzen dekbedden. Een dekbed moet aan diverse zaken voldoen wil het bijvoorbeeld een zuiver ganzendonzen dekbed genoemd mogen worden. Er zijn drie klassen die donzen dekbedden onderscheiden:

  • Klasse I: dekbedden die minstens 95% dons en veren bevatten en niet meer dan 5% breukdeeltjes bevatten
  • Klasse II: dekbedden die tot 15% andere vulling dan dons en veertjes bevatten
  • Klasse III: dekbedden die meer dan 15% andere vulling dan dons en veertjes bevatten

Wollen en synthetische dekbedden

Naast donzen dekbedden zijn er ook nog wollen en synthetische dekbedden. Hier zitten niet zoveel voorwaarden aan en verschillen in als bij donzen dekbedden. Hier is ook niet per sé de ene beter dan de andere; het hangt er vanaf wat je fijn vindt. Wol is wat zwaarder en het verschuift ook niet in het dekbed. Synthetisch is lichter dan wil en heeft als voordeel dat het gewassen kan worden, in tegenstelling tot wol.

Dekbedden bij De Been in Etten-Leur

Bij De Been in Etten-Leur vind je de beste dekbedden. Of je nu een donzen dekbed wil of een wollen dekbed, je vindt het bij ons allemaal. We adviseren je ook graag over het beste dekbed voor jou. Bestel ze gemakkelijk online of kom langs in de winkel!