Wij zien slapen natuurlijk als iets vanzelfsprekend en de meeste mensen denken er niet over na wat er ‘s nachts allemaal gebeurt. Je brengt een derde van je leven door in je bed, dus is het belangrijk dat je goed ligt. Als je eenmaal een goed matras hebt, dan ben je er wel, zou je denken. Dat is niet het geval. In één nacht slaap, verlies je ongeveer een halve liter vocht. Waar gaat dat allemaal heen? Juist, in je matras! Daarnaast ben jij niet de enige die het prettig vindt in je bed, huismijten vinden het er ook heel fijn. Het is daarom heel belangrijk om je matras schoon te houden, zodat je lekker kunt slapen in een fris bed. Maar hoe doe je dat? Wij geven je graag wat tips over het schoonhouden van je matras.

 

 

Schaf een matrashoes aan

Matrashoezen zijn een ideale oplossing voor als je graag je matras schoonhoudt. Deze zijn er in verschillende soorten en maten. Je kunt ze zo over je matras heen trekken, en deze kun je ook weer in de was gooien. Matrashoezen zijn wat anders dan overtrekken; een matrashoes is dikker en biedt nog meer comfort. Daarnaast kan de juiste matrashoes ook zorgen een betere ventilatie, zodat je altijd het gevoel hebt dat je in een fris bed ligt.

Draai je matras regelmatig om

Deze heb je natuurlijk al wel vaker gehoord, maar dat maakt het niet minder belangrijk. Als je je matras omdraait, komt de onderkant natuurlijk boven te liggen en kan die kant ook even luchten. Ook kun je op deze manier het ontstaan van ligkuilen tegengaan. Je kunt je matras namelijk ook zo draaien dat het hoofdeind je voeteneind wordt.

Gebruik de kracht van soda

Soda is de favoriet van je grootmoeder; het werkt tegen heel veel dingen! Zo ook tegen een vies matras, wat er eigenlijk niet eens zo vies uitziet. Je kunt je matras maandelijks vol strooien met soda. Soda onttrekt namelijk vocht en vieze luchtjes uit je matras. Daarnaast zijn huismijten ook niet gediend van soda. Laat het een paar uur op je matras liggen en zuig daarna alles op met de stofzuiger. Zo krijg je je matras weer fris en schoon en haal je al het vocht eruit!

Vergeet je dekbed en kussen niet

We hebben het natuurlijk over het schoonhouden van je matras, maar een schoon matras heeft natuurlijk weinig nut als er vies kussen en dekbed op ligt. Natuurlijk heb je hoezen over je hoofdkussen en dekbed zitten, maar dat beschermt je beddengoed niet tegen alles. Kun je je kussen en dekbed uitwassen, doe dit dan ook zeker! Doe je dat liever niet zelf in je wasmachine, dan kun je ze bijvoorbeeld ook naar de stomerij brengen.

Hardnekkige vlekken uit je beddengoed verwijderen

Je overtrekken kun je uitwassen, maar als er een vlek in je matras zit, wordt het iets lastiger om dit te verwijderen. Vaak gaat het om urine, bloed of dranken. Toch kun je ook deze vlekken uit je matras krijgen, door de volgende stappen te volgen:

  • Als het net gebeurd is, dep dan de vloeistoffen op met een doekje. Wrijf niet, want dan wrijf je de vlek er alleen maar verder in!
  • Door een mengsel te maken van waterstofperoxide en vloeibaar afwasmiddel te maken en dit met een tandenborstel op de vlek te wrijven, kun je de vlek in de meeste matrassen eruit krijgen. Let wel op als je een traagschuim matras hebt, want dit mag eigenlijk niet nat worden. Gebruik in dit geval zo min mogelijk reiniger.
  • Gaat het om biologische vlekken, dan kun je dit schoonmaken met een enzymreiniger. Dit spuit je op een droge doek en daarmee ga je over de vlek heen. Wacht een kwartier en ga vervolgens met dezelfde doek over de vlek heen om deze te verwijderen. Gebruik ook hier weer niet te veel; matrassen (en dan voornamelijk traagschuim matrassen) zijn er niet voor gemaakt om nat te worden.
  • Als de vlek verwijderd is, kun je bovenstaande tips opvolgen om weer een heerlijk fris matras te hebben. Was al je beddengoed even goed uit en strooi eventueel zout of soda over je matras heen.